Blog

Napsala mi paní Amálie Novotná

27.03.2014 21:17

Dobrý den,
píšu opožděně, protože s počítačem nekamarádím a čekala jsem, až se dcera vrátí ze zahraničí.
Zabývám se již několik let folklorem. Obě mé děti odrustaly ve folklorních souborech a věnují se tomu stále.Ráda jezdím po přehlídkách, festivalech a jiných folklorních akcích.Bydlím ve Strážnici, ale pocházím z Mistřína u Kyjova.
Shlédla jsem vystoupení dětí z Jarabáčku a byla by jsem nadšená, kdyby to nekazily ty kroje. Jsou to nádherné kroje u nás na kyjovsku slavnostní a používají se pouze v největší svátky a hody  do průvodu, na focení a u dospělých na párové tance.
Je to kýč v tom dělat dětské hry a je to opravdu nevhodné. Žádná maminka, ani babička by nikdy nevystrojila dítě do parádního kroje a neposlala by ho tak hrát si na louku apod. K takovému kroji absolutně nepatří bosé nožky a košilka s vlňáčkem jak měly děti na přehlídce, ale černé polobotky a černé, nebo hnědé silonové punčocháčky.
Pokud už takový kroj chcete používat, tak by tomu měl odpovídat i program.
Máte vynikající pásma, nádherné choreografie, šikovné děti i paní učitelky. Jen prosím přemýšlejte o úpravě krojů. Posílám nějaké fotečky, které mi dcera vyhledala na internetu, jak má vypadat kyjovský všední, souborový kroj na dětské pásma a hry z reginu kyjovska od Šardic, přes Mistřín, Milotice, Vacenovice, Dubňany, až na druhou stranu po Kyjov, Kelčany, Žádovice atp.
Přeji krásný den a hodně úspěchů.
Fandím Vám!!!!! 

Amálie Novotná

http://www.kruspanek.estranky.cz/clanky/kroje.html

Děkujeme za připomínku o které víme. Bohužel na pracovní kroje - dívčí, nemáme finance. Postupně doplňujeme děvčatům sukénky. Pro letošní rok jsem zvolila pásmo "Haj, husičky, haj", kde budou mít děvčata spodničky, bílou zástěrku a jen rukávečky. Snad tím nikoho neurazíme a pro tance ponecháme slavnostnější kro. Na obuvi se již také pracuje. Bronislava Šimčíková

Jarabáček sklidil aplaus a postupuje do soutěže ve Strážnici

09.04.2013 20:34

 

                           ...napsali o nás.....
V neděli 7. dubna v mikulovském kině soutěžily soubory z Podpálaví v oblastním kole přehlídky dětských národopisných souborů Jihomoravského kraje.

Soutěž zahájil valtický soubor Borověnka v doprovodu cimbálové muziky Valtičánek a předvedli vystoupení Škola. S podobnou tématikou školáků a her se v pásmu Na školu představil domácí dětský soubor Palavěnka v doprovodu malé cimbálové muziky při Základní umělecké škole v Mikulově. 

Jarabáček z Drnholce svým vystoupením Na jarmarku sklidil v hledišti velký aplaus a stal se favoritem odborné poroty i veřejnosti. Přehlídku zakončil v mikulovský národopisný soubor Palavánek s programem V Jevišovce u Dyje, doprovodnou muzikou byla cimbálovka Kolík. 

Výkony zúčastněných souborů hodnotila odborná porota ve složení Hana Štanclová, Hana Dobrovolná, Kateřina Kovaříková, Ivo Urban a Milan Zelinka. „Děkujeme všem souborům za účast a profesionální výkony, jsme rádi, že lidová hudba má tolik nadějného dorostu. Jarabáčku přejeme v krajském kole 28. dubna ve Strážnici hodně štěstí,“ sdělil při vyhlášení výsledků předseda poroty Ivo Urban. 

„Děkujeme všem zúčastněných souborům za krásná vystoupení a velký kulturní zážitek,“ dodala za pořadatele, Národopisný spolek Pálava a Regionální sdružení Mikulovsko, paní Marie Dostálová. 

Jarabáček ve Vídni

04.10.2012 23:21

S Jarabáčkem ve Vídni - napsal přímý účastník pan Jiří Janeček z Drnholce

Nečekaného zpestření tuctových prázdninových dnů se v prvním týdnu prázdnin dočkaly místní děti – členové dětského folklorního tanečního i pěveckého souboru Jarabáček. Nejen místní, ale i z okolních vesnic. Když před více než pěti lety učitelky Bronislava Šimčíková a Jaroslava Jakubcová tento soubor zakládaly, netušily, že během několika let budou pěveckému a tanečnímu umění členů tohoto souboru z Drnholce tleskat diváci nejen na různých místech jižní Moravy, ale i v zahraničí.

Tentokrát byli pozváni, aby předvedli své umění účastníkům světového kongresu lékařů na závěr jejich jednání v hlavním městě Rakouska . I když návštěva Vídně byla poměrně krátká, přesto pro ještě malé děti v parném dni únavná. Jistě si odnesly hluboké dojmy na celý život.